Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut at.
Geir Grungs arkitektur
GEIR GRUNGS ARKITEKTUR I SULDAL OG RØLDAL

Arkitekten Geir Grung (1926-1989) preget de første tiårene etter andre verdenskrig innen norsk arkitektur. Grungs arkitektur representerte en kraftfull, ekspressiv modernisme, preget av brutalismens kjennetegn og inspirasjon fra Østen. Røldal og Suldal Kraftanlegg ble tegnet av Georg Greve og Geir Grung i 1968. Anlegget ble i en kåring  av Morgenbladet over de 12 viktigste byggverkene i etterkrigstiden plassert på en 7. plass. Grung tegnet blant annet driftbygningen til Hydro Energi her på Nesflaten, boligfeltet i Kilen i nær tilknytning til kraftanlegget, samt funksjonærmessen som i dag er Energihotellet.
Sju kraftstasjoner er del av anlegget, som strekker seg over to kommuner i to fylker, Odda i Hordaland og Suldal i Rogaland. Du kan også ta Grungs arkitektur i nærmere øyesyn ved Røldal kraftanlegg.

Ikon. Pil opp
Høse Bru av Geir Grungs
NASJONAL TURISTVEG - ARKITEKTURRUNDTUREn

Reisen langs den nasjonale turistvegen i Ryfylke er en reise i kontraster. Her møter du nakent høgfjell, stupbratte fjellsider, dype fjorder, men også internasjonalt anerkjent arkitektur. Et naturlig stopp på arkitekturrundturen er på Nesflaten der du finner flere av Geir Grungs arkitektoniske verk. Like nord for Sand i Suldal kommune finner du Høse bru. Brua er tegnet av Rintala Eggertsson Architects, og er et elegant samspill mellom natur og det menneskeskapte. Almannajuvet ligger også langs arkitekturrundturen på Nasjonal Turistveg Ryfylke.  Her kan man oppleve Peter Zumthors spektakulære anlegg og zinkgruvehistorien som formet Sauda-samfunnet.  Anlegget består av 3 bygninger; gruvekafe, visningsanlegg, og toaletter.
I tillegg til arkitektoniske opplevelser langs den Nasjonale turistvegen finner du også storslått natur som Svandalsfossen i Sauda og ved utsiktspunktet på Lovra i Suldal.

Ikon. Pil opp
Blåsjø energimagasin
krafthistoriske opplevelser

I Suldal kan du oppleve det største energimagasinet i Norge, Blåsjø. Magasinet er en del av damanlegget i Ulla-Førre-kraftanlegget, og har et energiinnhold på 7,8 milliarder kwh som er nok til å forsyne Stavanger med strøm i vel fire år. Du kan kjøre helt opp til energimagasinet i sommerhalvåret. Les mer om Blåsjø og besøk til energimagasinet her. I Tyssedal i Odda kommune finner du Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum. Tyssedal kraftverk var en gang Europas største, og er i dag et nasjonalt kulturminne. Etter at kraftverket ble fredet i 2000 er anlegget vakkert restaurert og fylt med aktivitet. Du finner mer informasjon på museets hjemmesider.

Ikon. Pil opp
Preikestolen
Preikestolen

Preikestolen er en av Rogalands best besøkte attraksjoner – og et av landets mest spektakulære fotomotiver. I 2011 ble Preikestolen kåret til et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter av både CNN og Lonely Planet. Preikestolen er 604 meter høy og ligger som en preikestol over Lysefjorden. Å gå til denne fjellformasjonen er en fantastisk naturopplevelse, og et høydepunkt ved et besøk i Rogaland. Les mer om hvordan du kommer deg dit og om overnatting på preikestolen.no.

Ikon. Pil opp
Trolltunga
trolltunga

Ytterst på tuppen av Trolltunga er det nærmest ingenting mellom deg, himmelen eller Ringedalsvannet under. Er det rart bildene fra fjellhylla i Hardangerfjorden går verden rundt? Og det er fullt mulig å gå ut på tuppen – men man må være særdeles forsiktig. Trolltunga er enn av de mest spektakulære fjellformasjonene i Norge. Turen dit er en lang og krevende tur. Du starter i Skjeggedal og går i høgfjellet, og turen tar 10-12 timer. Trolltunga er tilgjengelig fra omtrent midten av juni til midten av september. Det er viktig å vurdere om du er i god nok form og har godt nok utstyr før du starter turen. Planlegg turen ved hjelp av Visit Norway og Fjord Norway.

Energihotellet tilbyr også en Vandrerpakke for dere som ønsker å besøke for eksempel Trolltunga fra hotellet vårt.

Ikon. Pil opp
Hytte i Suldal
vandring i suldal

Suldal har en praktfull natur få steder i Norge kan utkonkurrere. Med Energihotellet som utgangspunkt har du svært gode muligheter til å utforske det ville landskapet til fots. En kort kjøretur fra hotellet ligger Bråtveitheiene der du kan ta kortere turer til for eksempel Jonstølen, lengre vandrerturer til for eksempel Bleskestadmoen, eller en topptur til Nipe med fantastisk utsikt over hele Suldalsvatnet.

Energihotellet tilbyr en Vandrerpakke for dere som ønsker å besøke for eksempel Nipe fra hotellet vårt.

Ikon. Pil opp
Bilde av fisker
fiske

I Suldalsvatnet, som du skuer ut over fra peisestua på hotellet, har du svært gode muligheter for å fiske blant annet storaure og røye. Det er også mange fjellvann og småelver i de nærliggende fjellområdene der du kan prøve fiskelykken. Du kjøper enkelt fiskekort på inatur.no. Suldal er også et eldorado for laksefiske i Suldalslågen. Du kan kjøpe deg fiskekort for ulike steder langs lågen, og mer informasjon om hvordan du går fram for å skaffe deg fiskekort til Suldalslågen, finner du her.

Ikon. Pil opp
Bilde av hjort.
jakt

Fjellområdene i Suldal er kjente som gode jaktområder. Noen steder er det mulig å kjøpe jaktkort for besøkende både for småviltjakt og storviltjakt. Se inatur.no for kjøp av jaktkort. I Roalkvam like i nærheten av hotellet er det mulig å kjøpe jaktkort. Ta kontakt med Ola Jordebrekk, Tel: (+47) 52 79 47 56/916 05 451.

Ikon. Pil opp
Bilde av skiglade mennesker
Ski og Slalom

I Suldal og Røldal finner du et rikt tilbud for deg som ønsker å gå på ski, om det skulle være langrenn eller slalom som appellerer. Like i nærheten av hotellet, i Hamrabø og Øvrabø, finnes flotte lysløyper når været tillater det. 
Er du klar for en større utfordring kan kanskje en topptur til Snønuten eller Skaulen friste? Stavanger turistforening har flere fellesturer hit, eller du kan dra på tur alene. Husk fjellvettreglene!
Ønsker du litt fart, spenning kan det være verdt et besøk til slalombakken ved Gullingen skisenter, eller til de rikholdige skibakkene til Røldal skisenter i Håradalen, Røldal. Her finnes også gode muligheter til å få prøvd langrennskiene.

Ikon. Pil opp
Bilde av barn som leker
Kulturhistoriske opplevelser

Ryfylkemuseet er et kulturhistorisk museum med samlinger i og fra hele Ryfylke. Museet tilbyr opplevelser som gir deg et innblikk i hverdagslivet i Ryfylke fra 1500-tallet og fram til i dag. Du kan blant annet oppleve gardstun fra ulike samfunnslag og tidsepoker, et hummermuseum og et industriarbeider-museum, samt et skolemuseum. Du kan lese mer på Ryfylkemuseets hjemmesider. Stavkirken i Røldal er en rikt dekorert kirke som ble bygget mellom 1200 og 1250.  Kirken er kjent for et stort krusifiks som henger i koråpningen, og som skal ha vært undergjørende. Av denne grunn valfartet folk hver St. Hansaften til krusifikset i håp om helbredelse fram til lang opp på 1800-tallet.

Ikon. Pil opp
Bilde av havneområde
Smak
av byliv

Sand, Sauda og Odda tilbyr deg et smak av byliv, med et godt utvalg butikker, kafeer og spisesteder. Alle byene har et havneområde der du kan vandre langs sjøen. På Kulturhuset på Sand finner du kino, konsertsal og bowlingbane, samt flere spisesteder. Du kan lese mer om hva Sauda har å tilby her og her kan du lese om Odda.

Ikon. Pil opp
Bilde av Nesflaten
TETTSTEDET
nesflaten

Nesflaten er tettstedet hvor Energihotellet er lokalisert. Du finner den lokale dagligvarebutikken her hvor du kan få fatt på det meste du skulle behøve. På ALL VERDAS gåver og bruksting kan du finna gaver og bruksting fra mange steder i verden, og butikken har et spesielt fokus på Fair Trade/ etisk handel. Butikken har ingen faste åpningstider, her er det bare å banke på!

Ikon. Pil opp
Ikon. Pil opp